Gelişen Teknoloji: Nanoteknoloji

Gelişen teknoloji: Nanoteknoloji ile dünya üzerinde neredeyse her gün insan hayatını kolaylaştıran yeni ürünler ortaya çıkmaktadır. Bunların başında elimizdeki objeleri koruma altına almak ve daha uzun ömürlü kullanma imkanı sunabilen teknolojiler gelmektedir. Bu anlamda gelinen noktada en etkin özellik nanoteknoloji ile sağlanmaktadır. Nanoteknoloji çok küçük düzeylerdeki partiküllerin bir alanda kullanımı anlamını taşır. Bir nanometremetrenin milyarda birini (1 nm = 1/1.000.000.000 m) 10−9 ifade etmektedir.

Özellikle suyun en güçlü kimyasal olduğu düşünüldüğünde, sürtünme katsayına bakılarak yüzeylerde aşınma katsayısı artmaktadır. Bu da yüzeyler ve aşırı kullanım alanlarında bıraktığı etki karşımıza yıpranma olarak çıkmaktadır. Bunun en büyük etkisi ise yüzeyde bıraktığı kireç kalıntılarıdır. Su lekesi ve kireç partiküllerinin en iyi taşıyıcısıdır. Bazı alanlarda işlenip verimli kullanılsa da ıslak zeminlerde neredeyse en önemli sorun haline gelmektedir. Eğer ıslak zeminlerde nanoteknolojik bir koruma kalkanı oluşturulmazsa kirecin yüzeyde tutunması normal bir durumdur. Bir yüzeyde nanoteknolojik koruma kalkanı varsa kireç yüzeye tutunmaz ve yüzeyde kalıcı leke oluşturmaz.

Nanoteknoloji ile geliştirilen cam ve seramik yüzey koruma ürünleri, yüzey aşınmalarının ve kireç tutunmalarının önüne geçmektedir. Bu ürünler arasında en çok tercih edilen ise nanoteknolojik cam yüzey kaplama ürünleridir. Çünkü cam yüzey koruma ve temizliğe duyarlılığı ile hayatımızda oldukça önemli yer almıştır.

Gelişen teknoloji: Nanoteknoloji nerelerde kullanılır?

Nanoteknolojik ürünler her türlü endüstriyel ve bireysel kullanıma uygundur. Nanoteknoloji endüstriyel alanlarda daha çok cam, sürtünmeye bağlı yıpranan metalik aksamlarda tercih edilir.

Genel olarak bunların yanı sıra bireysel olarak evlerde ya da araçlarda cam koruma olarak kullanılabilmektedir.

Nanoteknoloji kullanım amacı nedir

Nanoteknoloji ürünleri içeriğinde, nano boyuta indirgenmiş partiküller barındırmaktadır. Bu partiküller taşıyıcı solüsyonları sayesinde uygulanacak sahaya tatbik edilir. Yüzeye tutunup bir tabaka oluşması için taşıyıcı solüsyonun sahadan uzaklaşması beklenir. Böylece yüzeyde kalan Nano partiküller, uygulandıkları sahada gözle görünmeyecek kadar küçük olan gözenekleri doldurur. Bu etki yüzeyde kalkan görevi gören itici bir tabaka oluşturmaktadır. Bu özelliği sayesinde, cam yüzeylerin üzerinde bulunan ve ancak mikroskobik ortamda görülebilen gözenekler doldurulmuş olmaktadır.

Bu ise yüzeyde su itici etkisi (hidrofobik etki) sağlamaktadır. Suyun yüzeyde sürtünme katsayısını azaltarak, yüzeye tutunmasını ve su damlacıklarının yüzeyde kalmasını engellemektedir. Böylece nanoteknoloji kaplaması uygulanmış yüzeylerde su lekesi ve içeriğinde taşıdığı kireç partikülleri de su ile birlikte akıp gitmektedir. Bu da yüzey temizliğine harcanan zaman, su, kimyasallar açısından ciddi bir tasarruf sağlamaktadır.

Bu durumda yüzey kaplamasına sahip alanlar daha uzun sürede kirlenmektedir. Bu etki rutin temizleme periyotlarının aralığının açılmasına etken olur. Bu temizlik kimyasalları, iş gücü, zaman ve para açısından ciddi  derecede tasarruf sağlar.

nanolife